Teknoloji Şirketleri Neden Bu Kadar Çok İnsanı İşten Çıkarıyor?

Google logosu Zürih'teki Avrupa Mühendislik Merkezi'nde resmedilmiştir. (Fotoğraf : REUTERS/Arnd Wiegmann - RC12BDBF3AE0)

Teknoloji şirketleri iş güçlerinin önemli bir bölümünü işten çıkarıyor, bu da sektörü endişeli ve şaşkın bırakıyor…

Microsoft 10.000, Google 12.000 kişiyi işten çıkaracağını ve Amazon’un tasfiyesine başlayacağını duyurdu. Neler oluyor?

Ekonomik belirsizlik arttıkça, sektör bir dizi işten çıkarmayla karşılık verdi – binlercesi, bir önceki yılın devamı gibi görünüyor. (Geçen yıl yaklaşık 100.000 kişi işini kaybetti)

Microsoft’un toplu işten çıkarmaları, başka bir teknoloji devi Amazon’un 18.000’den fazla çalışanını küçültmesi beklenen benzer bir kararının ardından geldi ve bu, şirketin 28 yıllık tarihindeki en büyük iş gücü azaltımı olacak.

Challenger’ın rakamlarına göre, 2022’de teknoloji endüstrisi, açıklanan işten çıkarmaları %649 artırdı. Bu yıl daha iyi görünmüyor. ABD merkezli teknoloji şirketi işgücünü %10 veya daha fazla azaltacaklarını söyledi.

Uzmanlar ve piyasa gözlemcileri, işten çıkarmaların yavaşlayan büyüme ve yüksek faiz oranları karşısında gerçekleştiğini ve gelecek yıl gibi erken bir dönemde ekonomik durgunluk korkusunun etrafını sardığını söylüyorlar.

Risk sermayesi destekli girişimler, kendilerini halka açılmak veya satın alınmak üzere konumlandırmak için genellikle kısa vadeli finansal sürdürülebilirlik üzerinden büyümeyi zorlarken, halka açık teknoloji şirketlerindeki hisse fiyatları sürekli artan büyüme varsayımlarına dayanıyordu.

Geçen yıl benzer bir ekonomik belirsizlik, Meta, Amazon ve Netflix gibi büyük teknoloji oyuncularıyla çalışan 100.000’den fazla kişinin işlerinden kovulmasına neden oldu.

Örneğin, Stanford İşletme Enstitüsü’nde profesör olan Jeffrey Pfeffer, bu toplu işten çıkarmaları “taklitçi davranış” olarak tanımlıyor.

  • Şirketler, başkalarının yaptıklarını neredeyse hiç düşünmeden kopyalarken, davranış bir ağ aracılığıyla yayılıyor. Birkaç firma personelini kovduğunda, muhtemelen diğerleri de aynı şeyi yapacaktır. Ayrıca, işten çıkarmalar şirket performansını iyileştirmek için işe yaramıyor. Akademik çalışmalar, işyerinde yapılan indirimlerin maliyetleri düşürmede pek işe yaramadığını defalarca göstermiştir.

5 Ocak’ta Amazon, yaklaşık 18.000 çalışanının işsiz kalacağını açıkladı.

11 Ocak’tan kısa bir süre sonra, Goldman Sachs’ın yaklaşık 3.200 personeline eşyalarını toplayıp işi bırakmaları için 30 dakika verdiği bildirildi. İşten çıkarmalar, CEO David Solomon’un işten çıkarmaların çok yakında olduğuna dair daha önceki bir duyurusunu takip etti.

Microsoft Ve Google’da işten çıkarma kararıyla öne çıktı. Peki, çalışanları için kazançlı paketlerle tanınan bir sektörde bu ani büyük işten çıkarmaları ve belirsizliği yönlendiren nedir?

Durumun ne kadar zor olduğuna dair bir fikir vermek için 3 Kasım’da Finbold, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki beş önde gelen şirketin kümülatif piyasa kapitalizasyonunun 2022’de 3,41 trilyon dolarlık çıkış veya %33,8 düşüş kaydettiğini” belirtti.

  • Özellikle, yılın başında şirketlerin toplam piyasa değeri 10,09 trilyon dolardı ve 3 Kasım itibarıyla 6,68 trilyon dolara düştü.

Tartışılan beş şirket Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla ve Amazon.

Ancak Pfeffer, bu tür büyük işten çıkarmaların her zaman şirketlerin maliyetleri düşürmesine yardımcı olduğunu düşünmüyor…